Hidroksitirozolis

Hidroksitirozolis

Hidroksitirozolis (Hydroxytyrosol) - Hidroksitirozolis yra organinis junginys, klasifikuojamas kaip feniletanoidas, kurio dariniai randami įvairiuose natūraliuose šaltiniuose, ypač alyvuogių aliejuje ir vyne. Pats junginys yra bespalvė medžiaga.

Daugiausiai hidroksitirozolio darinio oleupeino yra alyvuogėse, jų lapuose ir alyvuogių minkštime.

Neapdorotose žaliose (neprinokusiose) alyvuogėse yra nuo 4,3 iki 116 mg hidroksitirozolio 100 g alyvuogių, o neapdorotose juodosiose (prinokusiose) alyvuogėse – iki 413,3 mg 100 g. Alyvuogių brandinimas žymiai padidina hidroksitirozolio kiekį. Perdirbtose alyvuogėse, pavyzdžiui, įprastose konservuotose alyvuogėse, kuriose yra geležies  gliukonato, randama mažai hidroksitirozolio, nes geležies druskos yra jo oksidacijos katalizatoriai.

Hidroksitirozolis laikomas saugia medžiaga žmonių mityboje, o pagrindiniu hidroksitirozolio šaltiniu yra laikomas alyvuogių aliejus bei valgomosios alyvuogės.

Gamtoje hidroksitirozolis susidaro dėl oleuropeino hidrolizės, kuri vyksta alyvuogių nokimo metu. Oleuropeinas kaupiasi alyvuogių lapuose ir vaisiuose kaip gynybos mechanizmas nuo patogenų ir žolėdžių.

Alyvuogių aliejaus ir jo komponentų vartojimo tyrimai apima hidroksitirozolį ir oleuropeiną, kurie gali slopinti MTL cholesterolio oksidaciją – aterosklerozės, širdies priepuolio ar insulto rizikos veiksnį. Apskaičiuota, kad per parą Viduržemio jūros regiono dietoje suvartojama 0,15–30 mg hidroksitirozolio.

Hidroksitirozolis yra vienas stipriausių natūralių antioksidantų; netgi pranoksta vitaminų E ir C antioksidacinį pajėgumą. Jo taip pat galima rasti aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje – tiek laisvos formos, tiek oleuropeino (kuris suteikia aliejui kartaus skonio) pavidalu, bet ne kituose aliejuose, nes jis pašalinamas rafinavimo proceso metu.

Kadangi hidroksitirozolio yra aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje, jis dažniausiai vartojamas šalyse, kuriose vyrauja Viduržemio jūros regiono mityba. Keletas tyrimų parodė ryšį tarp Viduržemio jūros regiono dietos vartojimo ir mažo sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis, o hidroksitirozolis yra vienas iš junginių, atsakingų už šį poveikį. Hidroksitirozolio antioksidacinis aktyvumas yra vienas didžiausių iš visų polifenolių.

Daugybė mokslinių tyrimų patvirtino teigiamą hidroksitirozolio poveikį žmogaus sveikatai. 2015 m. Universitat Oberta de Catalunya (Atvirasis Katalonijos universitetas, UOC) paskelbė šį dokumentą:„Hidroksitirozolis, geriausias ir mažiausiai žinomas natūralus antioksidantas: lyginamasis skirtingų antioksidantų tyrimas.“ Šis tyrimas pagrįstas prielaida, kad hidroksitirozolis gali būti geriausias ir naudingiausias natūralus antioksidantas.

Hidroksitirozolis natūraliai yra žmogaus organizme, todėl alyvmedžių fenoliai gali laisvai cirkuliuoti (juos natūraliai atpažįsta organizmas) be adaptacijos problemų, su kuriomis susiduria kiti pašalinių polifenolių tipai, nes jie tirpsta vandenyje ir išsiskiria per inkstus bei virškinimo sistemą.

BellaLab Maisto papildas - Olive leaf and fruit extract - Daugiau info / Užsisakyti