Šafranas - vienas iš brangiausių pasaulyje prieskonių

Šafranas - vienas iš brangiausių pasaulyje prieskonių

Šafranas – tai vienas brangiausių pasaulyje prieskonių, gaunamas iš daržinio kroko (Crocus sativus) purkų. Siūlelio formos tikrojo kroko žiedų purkos sveria tik po 10 miligramų, viename kroko žiede jų – vos trys. Todėl skaičiuojama, jog vienam kilogramui šafrano žaliavos reikia apie 150-200 tūkstančių žiedų. Be to kiekvienas kroko žiedas skinamas rankomis, žiedo siūleliai taip pat išimami rankomis. Nuskintos purkos džiovinamos, o kaitinamos ir džiūdamos jos keičia spalvą – ryškiai oranžinė spalva virsta sodriai raudona.

Šafrano Augintojas ir Paveikslas Pasaulyje

Prieskonio kilmės šalys – Iranas, Turkija, Graikija, Ispanija, vis dėlto pagrindinis jo augintojas – šiandien pasaulyje Iranas, užauginantis 90% šio prieskonio.

Šafrano Pavadinimo Kilmė ir Jo Panaudojimas

Šafrano pavadinimas kilęs iš arabų kalbos žodžio a'far, reiškiančio geltoną spalvą. Ir išties - šafrano papildai suteikia patiekalams ryškią geltoną spalvą. Į europiečių kalbas šafrano pavadinimas atėjo iš lotynų kalbos, kurioje jis vadinamas safranum.

Senovės Šafrano Naudojimas

Egzotiškasis šafranas nuo seniausių laikų buvo žinomas ir naudojamas senovės Egipte, Asirijoje, Persijoje, iš ten pasiekė Graikiją, senovės Romos imperiją. Seniausiais laikais jis būdavo vartojamas tiek liaudies medicinoje, tiek parfumerijoje, tiek audinių dažymui ar kvapnioms vonioms, taip pat, žinoma, ir maisto bei gėrimų gardinimui.

Šafrano Unikalios Savybės ir Istorija

Šafranas žinomas jau gerus tris tūkstančius metų, minimas senovės Egipto, Mesopotamijos, Kinijos medicininiuose tekstuose, o taip pat tyrinėjimas ir moderniuose klinikiniuose tyrimuose dėl savo unikalių savybių. Šafranas turi karotenoidų, suteikiančių patiekalams ryškią geltoną spalvą, jame taip pat yra šiek tiek vitaminų, magnio. Šafranas nuo seno naudojamas patiekalams gardinti, bet taip pat ir medicinoje, parfumerijoje.

BellaLab Maisto papildai su Šafranu:

*Nervų sistemai - 5-HTP Melatonin - Daugiau info / Užsisakyti

*Akims - New Retina with Saffron -  Daugiau info / Užsisakyti