Oleuropeinas yra fenolio kartaus junginio tipas, randamas žalių alyvuogių odoje, minkštime, sėklose ir lapuose. Terminas oleuropeinas yra kilęs iš botaninio alyvmedžio pavadinimo Olea europaea. Alyvuogių medis turi sidabriškai žalius, pailgos formos lapus, maždaug 4–10 cm ilgio ir 1–3 cm pločio. Alyvmedžiai auga šiltose klimato zonose: pietų Europoje, pietų Azijoje ir Afrikoje.
Dėl kartaus skonio oleuropeinas turi būti visiškai pašalintas arba suskaidytas, kad alyvuogės būtų valgomos. Perdirbant karčias ir nevalgomas žalias alyvuoges, skirtas vartoti kaip valgomąsias alyvuoges, oleuropeinas iš alyvuogių pašalinamas įvairiais būdais, įskaitant panardinant į šarmą.
Kai alyvuogės panardinamos į šarmo tirpalą, dėl šarminių sąlygų vyksta esterio jungties hidrolizė.
Šarminis tirpalas pakeičiamas keletą kartų, kol išsisklaido kartus skonis.
Fermentinė hidrolizė alyvuogių brandinimo metu yra svarbus oleuropeino skaidymo ir kartaus skonio pašalinimo procesas.
Dėl alyvuogių naudos žmogaus sukaupta daug informacijos ir atlikta įvairių tyrimų. Sveikos mitybos specialistai tvirtina, kad alyvuogėse yra beveik visi žmogaus organizmui būtini vitaminai ir mineralinės medžiagos. Tačiau nereikia pamiršti, kad alyvuogės yra pakankamai kaloringos!
Alyvuogių lapų ekstraktas nuo seno yra žinomas kaip natūralus sveikatos šaltinis:
- apsaugo virškinimo ir centrinę nervų sistemą;
- stabdo mikroorganizmų plitimą;
- sumažina priešuždegiminių procesų riziką;
- sumažina skausmo dirgiklius;
- apsaugo nuo oksidacijos ar ląstelių pažeidimo.
Alyvuogių aliejus yra pagrindinė Viduržemio jūros dietos sudedamoji dalis, o mokslininkai pabrėžia, kad būtent alyvuogių aliejaus naudojimas gaminant maistą, o nebūtinai pati dieta leidžia žmonėms gyventi sveikai, taip prailginant gyvenimo trukmę. Alyvuogių aliejaus sudėtis labai priklauso nuo ekstrakcijos technologinio proceso, kurio metu iš alyvuogių išgaunamas aliejus. Tyras alyvuogių aliejus gali būti puiki prevencinė įvairių susirgimų priemonė, ne veltui jis vadinamas ,,žaliuoju auksu” žmogaus sveikatai.
Oleuropeinas yra svarbus mūsų organizmui dėl to, kad teigiamai veikia virusus, bakterijas, parazitus, gerina kraujotaką. Yra gana nemažai mokslinių įrodymų, patvirtinančių alyvuogių aliejaus naudą.
Unikalios alyvuogių aliejaus savybės didele dalimi pasireiškia būtent dėl aliejuje esančių polifenolių. Polifenolių gausu riešutuose, vaisiuose, sėklose, šakninėse daržovėse, įvairių augalų lapuose, visagrūdžiuose produktuose ir netgi raudonajame vyne. Polifenoliai puikiai kovoja su laisvaisiais radikalais taip apsaugodami organizmą nuo įvairių uždegimų ir alergijų. Kiekvieną dieną rekomenduojama suvartoti 0,1–1 g polifenolių, kurių yra jau minėtuose augaluose bei vaisiuose, o taip pat arbatoje ir kavoje.
BellaLab Maisto papildas - Olive leaf and fruit extract - Daugiau info / Užsisakyti