Bromelainas

Bromelainas

Bromelain / Bromelainas - fermento ekstraktas, išgaunamas iš ananasų stiebų, nors jo yra visose šviežio ananaso dalyse. Bromelaino ekstraktas turi ilgą ir seną liaudies medicinos naudojimo istoriją. Kaip sudedamoji dalis, jis buvo plačiai naudojamas tiek kosmetikoje ir maisto gamyboje, tiek kaip natūrali sveikatinimo priemonė.


Bromelaino ekstraktas yra baltymus virškinančių (proteolitinių) fermentų ir kelių kitų medžiagų mišinys mažesniais kiekiais. Yra išskiriami du pagrindiniai fermentai: stiebo bromelainas ir vaisinis bromelainas.


Pirmąjį bromelaino išskyrimą dar 1891 m. užfiksavo Venesuelos chemikas Vicente Marcano, fermentuodamas ananasų vaisius. O 1892 m. mokslininkas Russellas Henry Chittendenas, padedamas Ellioto P. Joslino ir Franko Shermano Mearos, išsamiau ištyrė šį klausimą ir pavadino jį „bromelinu“. Vėliau terminas „bromelainas“ buvo įvestas ir iš pradžių buvo taikomas bet kokiai proteazei iš bet kurios Bromeliaceae augalų šeimos nario.


Bromelaino yra visose ananasų augalo dalyse, tačiau stiebas yra labiausiai paplitęs, nes nuėmus vaisius, iš jo galima lengvai išgauti tinkamus kiekius.
Daugiausia bromelaino pagaminama tose pasaulio vietose, kur auginami ananasai, pavyzdžiui, Tailande ar Malaizijoje. Bromelainas išgaunamas iš ananaso augalo žievelės, stiebo, lapų ar atliekų, tinkamai apdorojus: pradinė medžiaga yra sumaišoma ir išspaudžiama per filtrą, kad būtų gautas skystis, kuriame yra tirpaus bromelaino fermento. Tolesnis apdorojimas apima fermento gryninimą ir koncentravimą.


Proteolitinių fermentų koncentratas, praturtintas bromelainu, yra patvirtintas Europoje sunkių nudegimų žaizdų pašalinimui (negyvų audinių pašalinimui). Sisteminė fermentų terapija (susidedanti iš proteolitinių fermentų, tokių kaip bromelainas, tripsinas, chimotripsinas ir papainas) buvo ištirtas Europoje siekiant įvertinti veiksmingumą krūties, storosios žarnos ir plazmocitomos vėžiu sergantiems pacientams. Bromelainas gali būti veiksmingas kaip papildomas gydymas, siekiant palengvinti ūminio rinosinusito simptomus pacientams, kurie nebuvo gydyti antibiotikais.


Bromelainas yra vartojamas ir kaip maisto papildas skausmui ir patinimui mažinti, ypač dantenų ir kitų kūno dalių po operacijos ar sužalojimo.
Dviejuose ananasų griežinėliuose yra maždaug 100 mg askorbo rūgšties (vitamino C). Įprasta bromelaino dozė yra 40 mg, vartojama 3-4 kartus per parą. Bromelainas gali būti pateikiamas skystoje formoje, tabletėse ir kapsulėse. Daugumoje produktų yra 500 mg bromelaino.


Nors daugiausiai bromelaino randama ananasuose ir papajose, tačiau kiti proteolitinių fermentų šaltiniai gali būti kiviai, šparagai, imbieras, kopūstai, jogurtas ir kefyras.

BellaLab Maisto papildai su Bromelainu:

*Imunitetui - Quercentin and Bromelain - Daugiau info / Užsisakyti

*Virškinimui - Multienzyme Complex -  Daugiau info / Užsisakyti