III tipo kolagenas

III tipo kolagenas

III tipo kolagenas - viena pagrindinių medžiagų, įeinančių į žmogaus kūno jungiamąjį audinį yra kolagenas. Žodis kolagenas yra kilęs iš graikų kalbos žodžio kólla, reiškiantis klijus, o priesaga -gen, reiškia ‘'gaminti''. Kolagenas palaiko odos elastingumą ir lygumą, nes dermoje randasi daug skaidulų. Kolagenas vadinamas ne tik jausnystės eliksyru, bet ir organizmo statybine medžiaga. Kolagenas atsakingas už nagų, dantų ir plaukų būklę, užtikrina kraujagyslių sienelių elastingumą, gerina sąnarių būklę, palaiko normalų kaulų tankį. Šis baltymas sudaro 90 % odos dermos sluoksnio.

Maždaug nuo 25 metų kolagenas silpnėja kasmet po 1%, taigi nuo 40 metų jo organizme būna mažiau net 22%. To pasekoje plonėja oda, senėjimo procesas spartėja. Nors senatvės sustabdyti dar niekam nepavyko, tačiau ją atitolinti galima suvaldžius stresą, atsisakius žalingų įpročių, sveikai maitinantis ir sportuojant. Organizmą būtina papildyti kolagenu, kad padėti sulėtinti senėjimo procesus. Medikai ir sveikatos specialistai pataria maždaug nuo 30 metų amžiaus papildyti organizmą kolagenu - apie 10 g hidrolizuoto kolageno kasdien. Papildomai vartojant  kolageną, organizme formuojasi naujos kolageno struktūros iš kolageno peptidų: mažėja raukšlių, stiprėja nagai ir plaukai, pagerėja sąnarių būklė, oda tampa skaistesnė ir elastingesnė.

Yra žinoma virš 20 tipų kolageno, tačiau didžiąją dalį sudaro I, II tipo ir III tipo kolagenas. Jeigu I tipo kolagenas randamas odoje, sausgyslėse, kraujagyslėse, dantyse ar vidaus organuose, o II tipo - kremzlėse, tai III tipo kolagenas labai svarbus arterijų sienelėms, žarnyno veiklai, gimdos audiniams, plaučiams ir taip pat odai. III tipo kolagenas padeda atlaikyti tempimą.

III tipo kolagenas yra fibrilinis kolagenas ir susideda tik iš vienos kolageno α grandinės, priešingai nei dauguma kitų kolagenų. III tipo kolageną išskiria fibroblastai ir kiti mezenchiminių ląstelių tipai, todėl jis yra pagrindinis įvairių su uždegimu susijusių patologijų, tokių kaip plaučių pažeidimas, virusinės ir nevirusinės kepenų ligos, inkstų fibrozė, išvarža ir kraujagyslių sutrikimai, žaidėjas. III tipo kolageno mutacijos yra susijusios su Ehlers-Danlos sindromu, kraujagyslių nepakankamumu ir aortos bei arterijų aneurizmomis.

Pagrindiniai neigiami faktoriai, mažinantys kolageną organizme:

  • Per didelis suvartojamo cukraus kiekis;
  • Ultravioletiniai spinduliai, kurie kenkia odai: didėja pigmentacija, atsiranda daugiau raukšlių;
  • Rūkymas smarkiai pažeidžia kolageno sintezę, nes dūmuose esančios cheminės medžiagos suardo elastiną ir kolageną - struktūrinius baltymus.

Patarimai, kaip padidinti kolageno kiekį organizme:

  • Vartoti iš gyvūnų kaulų, o taip pat odos ar sausgyslių ant mažos ugnies virtus sultinius. Tai natūralu, sveika ir skanu.
  • Vartoti želatiną ir iš jos pagamintus produktus (želė, įvairūs troškiniai).
  • Vartoti maisto papildus su kolagenu.

BellaLab Maisto papildai su kolagenu - Daugiau info / Užsisakyti