Kurkuminas

Kurkuminas

Kurkuminas – natūrali medžiaga, randama daržinės ciberžolės (Curcuma longa ir Curcuma domestica) šaknyse ir stiebuose. Taigi, tai nėra augalas, o yra vienas iš ciberžolės cheminių junginių - pagrindinė aktyvioji jos dalis. Kurkuminas yra išgrynintas junginys, suteikiantis geltoną spalvą kario milteliams (natūralus fenolis). Kurkumino spalva priklauso nuo pH (rūgštingumo), gali būti ir raudonos spalvos. Kurkuminas mėgiamas ir plačiai naudojamas daugelyje maisto patiekalų jų pagardinimui. Nustatyta rekomenduojama kurkumino paros norma yra iki 1 mg/kg kūno masės svoriui.

Kurkuminą ypač yra pamėgę veganai ir vegetarai. Kaip natūralus dažiklis kurkuminas naudojamas ir kosmetikoje.

Dar gilioje senovėje, prieš tūkstančius metų, ciberžolė buvo vadinama vienu naudingiausių žmogaus organizmui prieskonių. Pastaraisiais metais kurkuminas tapo labai populiarus ir Lietuvoje.

Kurkuminas pelnytai laikomas geros savijautos bei senatvę atitolinančiu prieskoniu. Tai bene labiausiai aprašytas prieskonis: priskaičiuojama apie 7 tūkstančius mokslinių straipsnių, kuriuose išsamiai nagrinėjama kurkumino nauda žmogaus sveikatai bei jo privalumai. Sveikatos specialistų rekomendacija -  kurkuminą reikia vartoti profilaktiškai, siekiant apsisaugoti nuo įvairių lėtinių ligų, ankstyvos senatvės ar viršsvorio keliamų sveikatos problemų.

 

Pagrindinės kurkumino savybės

 

Stiprus antioksidacinis poveikis

Kurkuminas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir antivirusinėmis savybėmis. Žinoma, kad antioksidantai apsaugo mūsų organizmą nuo laisvųjų radikalų (juos neutralizuoja), kenksmingų saulės spindulių bei aplinkos taršos. Daugelio ligų priežastimi dažniausiai tampa įvairūs lėtiniai, organizme vykstantys uždegimai, ląsteles atakuoja virusai ir bakterijos. Kurkumino antioksidacinis poveikis prilyginamas vitaminų C ir E poveikiui.

Kurkuminas yra netirpus vandenyje, jo tirpimui reikalinga riebalinė terpė. Atlikti tyrimai parodė, kad kurkuminas, vartojamas kartu su juoduosiuose pipiruose esančiu piperinu, sustiprina jo poveikį.

Kurkuminą galima vartoti kartu su alyvuogių, kokosų ar žuvų taukų aliejumi.

 

Imuniteto apsauga

Mokslininkai nustatė, kad kurkumino sudėtyje yra natūralūs polifenoliai, kurie pasižymi stipriu farmakologiniu poveikiu. To dėka organizmas apsaugomas nuo bakterijų ir virusų, o ląstelės - nuo laisvųjų radikalų poveikio.

 

Širdies ir kraujagyslių ligų prevencija

Daugelį metų atlikinėjami moksliniai tyrimai nustatė, jog kurkuminas teigiamai veikia kraujagyslių vidines sieneles. Jeigu jose vyksta uždegiminiai procesai, atsiranda infarkto ar širdies nepakankamumo rizika, formuojasi trombai. Todėl šių ligų prevencijai rekomenduojama profilaktiškai vartoti kurkumino.

 

Vėžinių ligų prevencija

Įvairiose mokslinėse studijose įrodyta kurkumino nauda: studijuoti kepenų, prostatos, krūties, plaučių, kasos ir kitų rūšių onkologiniai susirgimai. Nustatyta, kad kurkuminas gali paveikti vėžio ląstelių augimą, vystymąsi ir plitimą molekuliniu lygmeniu.

Atlikti atskiri tyrimai vėžinių ligų prevencijai parodė, kad profilaktiškai vartojamas kurkuminas gali padėti išvengti vėžinių susirgimų.