Liuteinas

Liuteinas

Liuteinas (lot. luteus), reiškia „geltona“ ir tai yra ksantofilas, vienas iš 600 žinomų natūraliai pasitaikančių karotinoidų. Liuteiną sintetina tik augalai, jo dideliais kiekiais yra žaliose lapinėse daržovėse, tokiose kaip špinatai, lapiniai kopūstai ir geltonosios morkos. Žaliuosiuose augaluose ksantofilai moduliuoja šviesos energiją.

Liuteinas, kaip ir jo artimas giminaitis zeaksantinas yra pigmentai, susiję su beta karotenu ir likopenu. Esant normalioms koncentracijoms maiste, tai yra geltonas pigmentas, tačiau esant didelei koncentracijai, gali būti oranžinės arba net raudonos spalvos. Kadangi liuteiną gamina tik augalai, gyvūnai paprastai jų gauna valgydami augalus. Liuteinas, dedamas į vištų pašarus, sustiprina geltoną kiaušinių trynių spalvą.

Liuteinas yra vienas iš dviejų pagrindinių karotinoidų, randamų žmogaus akyje (geltonojoje dėmėje ir tinklainėje). Manoma, kad jis veikia kaip šviesos filtras, apsaugantis akių audinius nuo saulės spindulių pažeidimų. Daugelis žmonių liuteiną vadina „akių vitaminas“, nes jis apsaugo nuo tokių akių sutrikimų kaip su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracija. Nors liuteino antioksidacinis poveikis gali pasireikšti bet kurioje kūno vietoje, didžioji šios maistinės medžiagos aktyvumo dalis yra sutelkta akyse. Iš daugelio mūsų organizme esančių karotinoidų rūšių tik liuteinas ir zeaksantinas randami tam tikroje akies srityje, vadinamoje geltonojoje dėmėje, kuri yra atsakinga už centrinio regėjimo palaikymą. Akyje liuteino, kaip antioksidanto, vaidmuo mažina laisvųjų radikalų aktyvumą, o tai gali pažeisti geltonąją dėmę ir kitas akies dalis. Kartu su zeaksantinu jis padeda sugerti kenksmingą didelės energijos mėlyną šviesą, kad apsaugotų ir išlaikytų sveikas akis. Tinkamas liuteino kiekis gali sumažinti su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos ir kataraktos riziką.

Maistas, kuriame irgi yra gausu liuteino: kiaušinių tryniai, kukurūzai, kiviai, vynuogės, cukinijos ir moliūgai.

Nors liuteino naudos įrodymai yra ne tokie tvirti srityse, esančiose už akies ribų, liuteinas gali padėti apsaugoti mūsų odą nuo ultravioletinių (UV) spindulių pažeidimų ir skatinti geresnę širdies ir kraujagyslių sveikatą.

BellaLab Maisto papildai akims su liuteinu - Daugiau info / Užsisakyti