Ožragė

Ožragė

Vaistinė ožragė (lot. Trigonella foenum-graecum) – pupinių (Fabaceae) šeimos vienmetis augalas, labiausiai paplitęs Pietų Europoje, Afrikoje ir Azijoje. Tačiau augalų pasėliai yra auginami ir kitose pasaulio šalyse.

Vaistinė ožragė gali užaugti iki 60 cm aukščio. Jos lapai sudaryti iš 2 cm ilgio ovalių trilapių lapelių, kurių kraštai dantyti. Ožragės žiedai pakankamai smulkūs, spalva - nuo baltos iki šviesiai gelvos ir  violetinės, kvapas intensyvus ir stiprus. Šis augalas žydi gegužės – birželio mėn., o  maždaug 10 cm ilgio lenktose ankštyse būna daug rudų sėklų.

Viename vaistinės ožragės nesmulkintų sėklų valgomajame šaukšte (11 g) yra 35 kalorijos ir šios maistinės medžiagos:

  • Skaidulų 3 g
  • Baltymų 3 g
  • Angliavandenių 6 g
  • Riebalų 1 g
  • Geležies 21% dienos normos (DN)
  • Mangano 6% DN
  • Magnio 5% DN

 

Fenugreek arba vaistinės ožragės nauda

 

Vaistinė ožragės ekstraktas plačiai naudojama kaip prieskonis, o taip pat kosmetikos produktų ir vaistų gamyboje. Šis augalas populiariausias Pietų Indijoje ir Azijos šalyse, kur tūkstantmečiais buvo žinomas kaip unikali priemonė daugeliui sveikatos problemų spręsti, o taip pat kaip prieskonis įvairių patiekalų gamyboje. Karčiai aromatingos sėklos įeina į prieskonių mišinius kaip viena iš sudedamųjų dalių. Džiovinti vaistinės ožragės lapai iki šiol vartojami Gruzijoje populiariajam prieskonių mišiniui khmeli-suneli.

Kosmetologijoje vaistinė ožragė naudojama įvairiose odos gražinimo bei gaivinimo procedūrose.

Vaistinės ožragės savybės panašios į estrogenus, todėl gali įtakoti vyrų libido, mažinti PMS bei menopauzės simptomus, tokius kaip nuotaikų kaita ar karščio bangos, gerinti virškinimą ir palaikyti sveiką medžiagų apykaitą.

Vaistinės ožragės sėklose gausu kumarinų, steroidinių saponinų, eterinio aliejaus, suteikiančio sėkloms būdingą stiprų kvapą, alkaloidų. Augalo stiebuose ir lapuose yra cholino, saponinų, diosgenino, gleivių, kartumynų, tanino, dervų, vitamino C bei riebiųjų aliejų. Įvairūs atlikti tyrimai rodo, kad iš vaistinės ožragės pagaminti preparatai gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, o sėklose esantys steroidiniai saponinai gali slopinti cholesterolio absorbciją žarnyne ir cholesterolio gamybą kepenyse. Vaistinės ožragės sėklų nuoviras naudojamas kosuliui malšinti.

Vaistinė ožragė gali padėti paskatinti motinos pieno gamybą, padidinti testosterono kiekį ir kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, skatinti virškinimą, stiprinti širdies darbą, padėti esant vidurių užkietėjimui ar pūtimui.

 

Vyrų testosterono lygio didinimas

 

Vaistinėje ožragėje gausu maistinių medžiagų ir antioksidantų, todėl pastebėta didelė jos nauda vyrams. Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl vyrams rekomenduojama vartoti vaistinės ožragės papildus, yra pastebėtas testosterono didėjimas.

Kai kurie tyrimai parodė, kad jis turi teigiamą poveikį, įskaitant padidėjusį libido.

Viename tyrime, vartojant 300 mg vaistinės ožragės du kartus per dieną 8 savaites iš eilės, vyrų testosterono lygis padidėjo. Tyrimo dalyviai taip pat patyrė kūno riebalų sumažėjimą, palyginti su kontroline grupe.  Dauguma dalyvių pastebėjo, kad padidėjo jėga ir pagerėjo seksualinė funkcija.

Vaistinę ožragę rekomenduojama vartoti turint seksualinių problemų, padidėjusios prostatos atveju, esant dideliam cholesterolio kiekiui ir nutukimui.

 BellaLab Maisto papildas - Fenugreek extract (Testofen) - Daugiau info / Užsisakyti