Spanguolė

Spanguolė

Spanguolės (Oxycoccus) – erikinių šeimos (Ericaceae) visžaliai augalai. Jų stiebas gulsčias ir šakotas, lapai smulkūs ovališki. Maži rausvi spanguolių žiedai išauga ant kotelių. Spanguolės pražysta gegužės pabaigoje, o rausvus, apvalius vaisius sunokina rugpjūčio pabaigoje ir gali augti iki pat pavasario. Spanguolės auga aukštapelkėse ant kupstų. Nuskintos tinkamos vartoti tiek šviežios, tiek virtos ir džiovintos maistui bei vaistams.

Spanguolės yra puikiai žinomos kaip labai naudingos uogos žmogaus organizmui. Spanguolės pasižymi sveikatą gerinančiomis savybėmis ir privalumais. Šios unikalios uogos yra svarbios  organizmui dėl savo turtingos maistinių medžiagų ir antioksidantų sudėties. Spanguolių sudėtyje yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, skaičiuojama apie 25. Taigi tiems žmonėms, kuriems trūksta vitaminų, spanguolė yra puikus vitaminų šaltinis.

Štai keletas pagrindinių spanguolių privalumų organizmui:

Imuniteto stiprinimas: spanguolėse yra didelis kiekis vitamino C, kuris padeda stiprinti imuninę sistemą ir apsaugo organizmą nuo įvairių ligų.

Šlapimo takų sveikata: spanguolės garsėja savo išskirtinėmis savybėmis kovoti su šlapimo takų infekcijomis, todėl jos gali padėti išvengti šlapimo takų uždegimų ir kitų sveikatos problemų. Uogų sudėtyje esantys A tipo proantocianidai (flavonoidų šeimos polifenoliai) padeda užkirsti kelią E-coli bakterijoms nuo prikibimo prie gimdos ir šlapimo pūslės sienelių. Rekomenduojama gerti vieną stiklinę spanguolių sulčių per dieną profilaktiškai arba nustačius šlapimo takų infekciją.

Antioksidacinės savybės: spanguolės yra turtingos antioksidantais, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais organizme ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, lėtina senėjimo procesus.

Sąnarių sveikata: spanguolės gali padėti sumažinti sąnarių uždegimą ir skausmą, profilaktiškai rekomenduojama artrito prevencijai.

Kraujo spaudimo reguliavimas: spanguolės pasižymi kraujo spaudimą normalizuojančiu poveikiu, taip apsaugant organizmą nuo sveikatos sutrikimų. Kasdien geriant spanguolių sultis, gali padidėti gerojo cholesterolio lygis ir sumažėti blogojo cholesterolio lygis.

Spanguolės yra mažo kaloringumo uogos, todėl jos gali būti naudingos tiems, kurie stengiasi palaikyti normalų kūno svorį ir siekia sveikai maitintis.

Maisto papildai su spanguolėmis organizmui suteikia daug naudos,  padeda stiprinti imunitetą ir mažina gripo simptomus šaltuoju metų laiku.

Jeigu yra nustatyta opaligė ar padidėjęs skrandžio rūgštingumas, vartoti spanguolių nepatartina.